Hava taşımacılığında hedef yılda 10 milyar yolcu
SITA’nın 2025 Etki Raporu, küresel havacılık sektörünün 2050 yılına kadar yılda yaklaşık 10 milyar yolcuya hizmet vermeye hazırlandığını ortaya koydu. Rapora göre yapay zekâ ve dijital teknolojiler, operasyonel verimliliği artırarak sektörün büyümesinde kritik rol oynayacak.
Küresel havacılık sektörü, önümüzdeki yıllarda yolcu sayısını iki katına çıkarmaya hazırlanırken, bu büyümenin yeni altyapı yatırımlarından çok dijital teknolojiler sayesinde yönetilmesi hedefleniyor.
SITA’nın yayımladığı 2025 Etki Raporu, hava yolu sektörünün yapay zekâ, biyometrik doğrulama ve dijital çözümlerle artan yolcu talebine hazırlandığını ortaya koydu. Rapora göre, IATA verileri doğrultusunda yıllık yolcu sayısının önümüzdeki 20-25 yılda 8 milyara, 2050’ye kadar ise yaklaşık 10 milyara ulaşması bekleniyor.
SITA CEO’su David Lavorel, sektörün artık altyapıyı aynı oranda büyütmeden daha fazla yolcuya hizmet vermenin yollarına odaklandığını belirterek, yapay zekâ ve dijital dönüşümün bu süreçte belirleyici rol oynadığını söyledi.
Rapora göre dijital uygulamalar birçok alanda somut sonuçlar verdi. Biyometrik doğrulama kullanılan sınır kapılarında geçiş süreleri saniyelere inerken, yapay zekâ destekli çözümler sayesinde hava koşullarından kaynaklanan gecikmeler yüzde 65’e kadar azaltıldı. Bagaj takip teknolojilerindeki gelişmeler ise kayıp bagaj vakalarında yüzde 90 düşüş sağladı.
Yakıt verimliliğine yönelik yapay zekâ uygulamaları da 2025 yılında 2,9 milyon uçuşun analiz edilmesini sağlayarak 127 bin tondan fazla yakıt tasarrufu ve 403 bin tondan fazla karbon emisyonunun önlenmesine katkı sundu.
Raporda, dijitalleşmenin yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmadığı, aynı zamanda havacılık sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve artan yolcu talebinin karşılanmasında da temel unsur haline geldiği vurgulandı.
Antalya’ya gelen Rus turist sayısı haziranda yüzde 4 gerilerken, sektör temsilcileri düşüşün arkasında uçuş programlarının daralması, rezervasyon sistemlerinde yaşanan teknik sorunlar ve fiyat rekabetinin bulunduğunu belirtiyor.
Lüks yat turizminin merkezlerinden olan D-Marin Didim, D-Marin Göcek ve D-Marin Turgutreis’i de bünyesinde barındıran D-Marin 1 milyar euroyu aşkın bedelle satıldı.
Avrupa Birliği’nin vizeden muaf ülkelerden gelecek yolcular için devreye almayı planladığı Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi, elektronik sınır kontrol sisteminde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle gelecek yıla erteleniyor.
Yorumunuz moderasyon onayından sonra yayınlanacaktır.
Yorum göndererek KVKK Aydınlatma Metni uyarınca kişisel verilerinizin işlenmesini kabul etmiş olursunuz.