AKTOB’un düzenlediği 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında “Konaklama Sektöründe Neler Oluyor” başlığını taşıyan bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Tavit Köletavitoğlu’nun yaptığı panelin konuşmacıları ise Indigo Grup CEO’su Ömer Tosun, Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit ve Hotel Linkage & Digihens Başkanı Erhan Kaya oldu.
“BİZ OLABİLDİĞİNCE KENDİMİZİ SUNUYORUZ”
Ömer Tosun, panelde şu açıklamaları yaptı: “Antalya’nın rakibi çok. Antalya’nın bu nedenle kendi değerlerine sahip çıkması gerekiyor. Antalya, tarihi değerlerini turizmin içine almalı. Gastronomi gibi bir zenginliğimiz var ancak hangi otele giderseniz gidin aynı yiyecekleri yiyorsunuz. Otellerde Anadolu mutfağından bir şey yok. Otellerde Türkçe müzik yok. Mimaride kendisine ait bir desen yok. Kapadokya’da ise kendi öz değerlerimizi ön plana çıkarmaya çalışıyor ve tanıtıyoruz. Antalya’daki otellerin çoğunda Instagram kullanılmıyor. Benim 34 tane odam var ama 250 bin takipçim var. Biz olabildiğince kendimizi sunuyoruz. Böylece rakiplerimiz olmuyor. Çünkü sunduklarımız kendi değerlerimizdir. Bizim kendi öz mimarimiz, gastronomimiz, şarabımız ne varsa konaklama sektörü ile birleştirilerek sunulması gerekiyor. Siz ne kadar kendinizi sosyal medya üzerinden tanıtırsanız fiyatınızı kendiniz belirler kendi kendinizi satarsanız.
Balon turizmini başlatan bir insan olarak gurur duyduğumu belirtmek isterim. Şu an bir Instagram turizmi var. İnsanlar gelip balona binip resim çektirecek, ya da otelinden balonları çekecek, ya da oteldeki farklı noktalarda resim çekinecek. Her oda her manzara aynı değil. Yemek resmini binlerce insan takip ediyor. Z kuşağı çok farklı. Muhakkak paylaşıyor ve bedava reklam yapıyor. Onlara dokunmak için Z kuşağına resim çekinebileceği ürünler vermeniz gerekiyor. Kapadokya bu ortamı yakaladı. Kapadokya’da yüzde 78 dolulukla ilerliyoruz. 2022 ise inanılmaz görünüyor. Kapadokya’da güzel şeyler oluyor.”
“ŞU ANDA EN BÜYÜK SIKINTIMIZ PERSONELDİR”
Tolga Kilit, panelde şu açıklamaları yaptı: “Kariyerimin 8. sezonunda 5. krizi yaşıyorum. Şimdi de Covid’i yaşıyoruz. Konaklama sektöründeki en büyük sıkıntımız personeldir. Personel sıkıntımız, ilerleyen yıllarda satıştan, pazarlamadan daha fazla ön plana çıkacak. 4-5 yıl sonrasında mutfak anlamında çalışacak eleman bulamayacaksınız deniyor. Kısıtlı bütçelerle otellerde doğru hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu noktada personeli bazen göz ardı ediyoruz. Şu anda en büyük sıkıntımız personeldir. Zaman kaybediyoruz. Satış, pazarlama, fuarlar hep aynı artık. Bizim 1955’ten başlayan bir mutfak deneyimimiz var. Ekipman var, yer var her şeyimiz var. Bunu neden kullanmıyoruz? Bir akademi kurma hayalimiz var. Buna kim destek verebilir bunu konuşmalıyız. Gastronomi anlamında her türlü desteği verebiliriz. Bununla ilgili teşvik ve destek verilmesi gerekiyor. Bu konu üzerinde masaya oturup konuşmalıyız. Personele yani misafire dokunan insanı doğru bir noktaya getiremezsek bu sorunlar büyüyerek devam edecektir.”
“ÜLKEMİZİ ÇOK FAZLA KİŞİYE TANITMALIYIZ”
Erhan Kaya, panelde şu açıklamaları yaptı: “Bütün oteller verilerini internette paylaşıyor. Otelin ortalama fiyatlarını tahmin etmek mümkün. Halka açık veriler var. Bunları doğru olarak işleyip kullanmak gerekiyor. Konaklama sektöründe neler oluyor? Bunun üç ayaklı bir cevabı var. Ülkemizi çok fazla kişiye tanıtmalıyız. Cebinde en çok parası olanları belirleyip otelimizde konaklatmamız gerekiyor. Otelimizde konaklayanlara da onları memnun etmemiz için doğru insan kaynakları ile hizmet vermeliyiz.”