Antalya’da düzenlenen açık oturumda konuşan turizmciler, otellerle acenteler arasında hala yüz yüze görüşmenin dijitalleşmenin önünde gittiğini söylediler.
Sözen Organizasyon’un turizm ve gastronomi sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği II. Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT Nirvana Cosmopolitan Hotelde düzenlendi.
Zirvede düzenlene otellerde dijitalleşme konusunda ilk konuşan Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu, Antalya’ya gelen turistlerin yaklaşık yüzde 95’inin paket turlarla geldiğine dikkat çekerek, ‘’Acentelerin işi sadece otellere fiyat vermek değildir. Uçağından paxına kadar vir çok uğraşması gereken iş var. Charter operasyonu ağırlıklı olan Antalya gibi resort turizmin hakim olduğu destinasyonlarda dijitalleşme şehir otelleri kadar fazla işlemiyor. İlişkiler eskisi gibi yüzyüze sürüyor.
Ancak reklamlarda durum farklı. Geçmiş yıllarda reklamların yüzde 90’ı görsel reklamlardı. Artık dijitale döndü. Otellerle yaptığımız reklamların yüzde 80’i dijital oldu’’ dedi.
Limak Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
‘’Türkiye turizme rakiplerinden 20-25 yıl sonra başladı. Ama zamanla çok öemli bir yere geldi. 2019 yılında dünyanın en büyük ikinci tur operatörü iflas etti. Ama 2019 yılı turizm açısından çok iyi bir yıldı.
Limak turizm grubu olarak 9 otelimiz var. Rsort otelllerimiz yanında şehir oteli ve termal otelimizde var. Ancak resort otellerde turistlerin ortalama gecelemesi 9 gece iken İstanbul şheir otellerinin ise 2’nin altında.. Arada çok fark var. Resort otellerde konaklayanların yüzde 60’ı aile. Biz onlara hizmet veriyoruz. Resort otellerde herşey dahil uygulaması var. Herşey dahile karşı olanlarda var. Ama herşey dfahil ihtiyaçtan doğdu. Her şey değişiyor. Belki Y ve Z kuşağı erken rezervasyon terimini bilmeyecek.’’
Dünya dijitalleşiyor
Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Cömertoğlu ise yaptığı konuşmada, şöyle konuştu:
‘’Dünya dijitalleşiyor. Ama turizmde gerçek anlamda dijitalleşme mümkün değil. Özgürce nefes almanın, damak zevkinin, sahillerde güneşlenmenin dijitalleşmesi yok. Otele gitmeden tatil yapmanın şu anda imkanı yok.
Tatil kutsaldır. İnsan 11 ay çalıştıktan sonra 1 ay tatil yapmak istiyor. Vucudu bunu istiyor. Bu isteği dijitalleşme ile veremezsin. Ancak otellerimizde müşterilerin bir çok ihtiyaçları dijitalleşme ile sağlanıyor. Gençler tatil konusunda biraz daha cesur. Gençlert tatili dijital dünyadan bulup o tatile gidebiliyorlar. Ancak daha sonra sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Avrupada tatile çıkanlar her ne kadar tatili dijitalden alsa da yine de gideceği otel hakkında sorarak, araştırarak bilgi sahibi oluyor.
Dijital dünyada acentelerin kaybolacağını düşünmüyorum. Antalya ve çevresindeki 5 yıldızlık lüks otellerin çapında dünyada otel yok. Bizim lüks otellrimiz dünyadaki bütün lüks otellere taş çıkartır.’’
Pandemi değiştirdi
Calista Luxury Resort oteli genel müdürü Ali Kızıldağ ise yaptığı konuşmada, pandemide bir çok alışkanlığın değiştiğine vurgu yaparak, ‘’Pandemi başladıktan sonra konuşmalarımız bile değişti. Yeni bir dünya düzeni oluşturuluyor. Biz bunu sadece izliyoruz. Bu düzen zamanla oturacak. Bizler buna alışacağız. Geçmiş yıllarda yurt dışı reklamları kalabalık yerlere göre belirlerdik. Artık reklamlar bile dijital ortama taşındı’’ diye konuştu.
Nirvana Otelleri CEO’su Korhan Alşan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
‘Geçmiş yıllarda arz talebi şeki,llendiridi. Gümümüzde ise talep arzı şekillendiriyor. Müşteri ne istediğini söylüyor. Ona göre düzenleme yapılıyor. Cep telefonları hayatımıza girdi. Eskiden sadece konuşma aracıydı. Günümüzde akıllı cihaz oldu. Banka işlemlerinden her türlü işlemlere kadar her işi cepten yapabilir hale geldik.
Otellerin online rezervasyonlarında her yıl artışlar oluyor. Klasik misafirlerimiz bile dijital dünyada araştırma yaptıktan sonra acentesine gidip tatilini alıyor. Dihjital dünyada hızlı olmak lazım. Geri kalırsan yetişemezsin. Tüketici dijitalde bir şey aradığında hemen ulaşmak istiyor. Bilgi geç gelirse hemen çıkıyor.
Teknolojiye şimdiden yatırım yapılmalı. Sadece dijital dünyaya yatırım yapmak doğru değil. Ürün çeşitliliğini de artırmamız lazım. Kaliteden ödün vermemek lazım. Antalya bir dünya kenti ama gezilecek çok fazla yer yok. Uygun ürünler tasarlayanları önünde kuyruklar oluşuyor. Turiste para harcatamıyoruz. Turist geldiği gibi ülkesine geri dönüyor. Yapay zeka günümüzde çok konuşuluyor. Yapay zekaya da yatırım yapılmalı. Dijitalleşmeden kaçınmak intihar etmektir.’’